Забележителности и туризъм

back

Гр. Пазарджик

 

Църква “Св. Богородица”

Катедрална църква “Св. Богородица”, бул. “България” № 50. Построена е през 1836-37 г. Най-голямата възрожденска църква в България. Архитектурно-художествен паметник на културата от национално значение. Изключителна културно-историческа ценност представлява дърворезбеният иконостас - дело на майстори-резбари от Дебърско-мияшката школа, в която са участвали и местни майстори. Иконостасът е едно от най-високите постижения на българското изобразително изкуство през Възраждането.

 

Църква “Св. Димитър”

Намира се в с. Паталеница, община Пазарджик. Един от най-значимите средновековни паметници в България със запазена цялостна архитектура. Архитектурно-художествен паметник от национално значение. Въз основа на разкритите стенописи под късен мазилков слой, изкуствоведът проф. Ат. Божков – след като прави сравнения с подобни паметници в Гърция, Италия, Македония, Югославия, датира изграждането и изписването на църквата към края на ХІІ век.

 

Къща на Н. Христович

Къщата е на ул. “Отец Паисий” № 8. Построена е през 1850 г. - дело на майстори от Брациговската архитектурна школа. Архитектурно-художествен паметник на културата от национално значение. Двуетажна сграда, най-голямата запазена къща в Пазарджик от епохата на Възраждането. Днес – етнографска експозиция на Регионален исторически музей – Пазарджик.

 

Родна къща на К. Величков

Родната къща на К. Величков /1855-1907/-активен участник в национално-освободителните борби, политик и държавник, поет, преводач и художник – ул. “Т. Траянов” № 6. Построена е през 1850 г. Архитектурно-художествен и исторически паметник на културата от национално значение. Днес – къща-музей “К. Величков”.

 

Къща на Ст. Доспевски

Намира се на бул. “М. Луиза” № 54 - Пазарджик. Построена е през 1864 г. от Брациговски майстори. Архитектурно-художествен и исторически паметник от национално значение. Къщата е изписана от Ст. Доспевски /1823-1878 / - първият академичен художник в България, завършил портретна живопис в Санкт Петербург.

 

Сграда на “Старата поща”

Сградата е на ул. “Ас. Златаров” № 10 - Пазарджик. Построена е през 1911 г. по проект на арх. Койчев. Архитектурен паметник на културата. В центъра на града, с часовникова кула, разположена на три улици. Символ на града.

 

Читалище “Виделина”

Сградата на читалище “Виделина” е на бул. “България” № 25 - Пазарджик. Построена е през 1904 г. Архитектурен и исторически паметник на културата.

 

Сграда на бившата Популярна банка

Сградата се намира на ул. “Гурко” № 2 - Пазарджик. Построена е през 1926 г. Архитектурен паметник на културата.

 

Куршум джамия

Куршум джамия в Пазарджик е обявена за архитектурен паметник на културата /ДВ 98/1964 г./ с категория “местно значение”.
В периода на османското владичество в Пазарджик са съградени 20 джамии. До днес е запазена само една – Куршум джамия, строена през ХVІІ век, която била прочута с най-високото си минаре.
Сградата представлява двупространствена планова композиция. Централнокуполна, еднообемна сграда: от куб чрез тромпи в ъглите преминава през осмоъгълен в цилиндричен тамбур и завършва в полусферичен купол с диам. 13 м. На кубообразния обем е противопоставен вертикализма на минарето – 50 м. По-ниското предверие е оформено с триделна аркада. Интериор: богато украсени михрабна ниша, мембер, дървена галерия над входа, полукръгла ниша /кюрджия/. Украсата е типична за вида сгради, ниска художествена стойност – надживопис с блажна боя от 1975 г. Запазена автентичност на конструктивната система – каменни основи, стени и купол – тънки тухли на варов разтвор, оловна обшивка на купола, късно укрепване с контрафорси.

 

Лапидариум

В Лапидариума, който се намира в сградата на Регионален исторически музей, хронологически са експонирани находки, които не са включени във вътрешната музейна експозиция: статуи, пътни колони, жертвеници, култови фигури от камък. Показани са и архитектурни елементи – бази, капители, колони, архитрави.

 

 

 

 

КУЛТУРНИ ПАМЕТНИЦИ – ЕКСПОЗИЦИИ

 

Регионален исторически музей

4400 Пазарджик
пл. „Константин Величков“ №15
централа: 034/ 44 31 08
тел./факс: 034/44 31 44
моб. тел.: 0885 552 556
e-mail: [email protected]; [email protected]

 

Етнографска експозиция

ул. „Отец Паисий” № 8
тел. 034/44 57 19
Работно време:
всеки делничен ден
от 09:00 до 17:00 часа
събота
от 10:00 до 17:00 часа

 

Къща музей „К. Величков”

ул. „Т. Траянов” № 6
тел. 034/44 57 59
Работно време:
всеки делничен ден
от 09:00 до 17:00 часа

 

Художествена галерия „Станислав Доспевски”

гр. Пазарджик, пл. “Константин Величков” 15
тел. +359 34 445 721
www.artgallerydospevski.com
e-mail: [email protected]
[email protected]
Работно време
понеделник - събота
9.00 ч. - 17.00 ч.
неделя
10.00 ч. - 14.00 ч.

 

Къща-музей ”Станислав Доспевски”

Бул. „Кн. Мария Луиза” 54
Работно време:
понеделник - събота
9.00 ч. - 17.00 ч.
неделя
10.00 ч. - 14.00 ч.

 

Къща-музей ”Георги Герасимов”

Ул. ”Георги Герасимов” 12
понеделник - събота
9.00 ч. - 17.00 ч.
неделя
10.00 ч. - 14.00 ч.

 

 

Парк-остров „Свобода“

 

Малко от жителите на Пазарджик знаят, че парк-остров Свобода се е появил след наводнение преди 150 години – с едно храстче над водата...

Градският парк-остров Свобода (или само парк Острова) в Пазарджик е прекрасно място за почивка, а освен всичките си забавления и атракции, може да ви предложи необичайна възможност: да седнете на най-дългата пейка в България.

 

Историята започва от...

...едно прииждане на река Марица през далечната 1858 г., когато се образувал нанос. Над водата се подавало храстче, което турчинът Ибрахим Ефенди Ходжа започнал да подкастря, а скоро станал и негов собственик. Образувалото се островче постепенно ставало все по-голямо. През 1882 г. градската управа откупила островчето за 45 турски лири и започнало създаването на парк сред реката.

В началото на миналия век са изградени входна арка, градинки, басейн, колодрум, игрища, скулптури, паметник на Алеко Константинов. Островът е изкуствено уголемен след наводнението през 1957 г. От началото на 90-те години е занемарен, а възстановяването му започва през 2007 г.

 

Пет неща, които да правите в парк Острова:

  1. Да спортувате в колодрума на площадки за мини футбол, хандбал, баскетбол, плажен волейбол, тенис маси, гимнастически уреди, лекоатлетическа писта и писта за каране на велосипеди
  2. Да покарате водно колело
  3. Да разгледате една от най-големите скулптурни колекции на открито – с повече от 50 скулптури
  4. Да посетите зоопарка с над 30 вида животни, сред които тигри, сурикати, еноти, прерийни кучета, лами, понита, както и едни от най-красивите патици в света – каролинки и мандаринки.
  5. Да седнете на най-дългата пейка в България

 

Най-дългата пейка в България

Изграждането на гигантска пейка с дължина 1014 м и места за 2020 души започва през 2010 г. Макар да не поставя рекорд на Гинес за най-дълга в света, тя със сигурност е най-дългата в България. Пейката обикаля част от острова по външния му ръб.

Полезна информация: През лятото паркът се превръща в открита сцена с куп интересни събития. След като влезете в Пазарджик, питайте за Острова – всеки ще ви упъти. На входа на парка има малък паркинг. При розариума и зоокъта има безплатен wi-fi.

Предизвикателство: Открийте дино-къта с фигури на шест от най-популярните динозаври (входът е свободен).

Запознайте се с Пепеляшка, Пипи, Ян Бибиян и други любими герои в скулптурния парк „Приказна разходка”.